آشنایی با فیبوناچی
- Learn
- بهمن 10, 1400
- 12:33 ب.ظ
آشنایی با فیبوناچی
برای این که از انجام معاملات مختلف بورس بازدهی بالایی دریافت کنید، لازم است دانش کافی برای تحلیل وضعیت بازار را داشته باشید. تحلیل روند تغییرات بازار بورس با استفاده از ابزار و روشهای مختلفی قابل انجام است؛ تحلیل تکنیکال و بنیادی، دو روش اصلی برای تحلیل و بررسی وضعیت بازار بورس هستند. از مهمترین ابزاری که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرند، میتوان به ابزار فیبوناچی اشاره کرد؛ اگر مایل هستید به یک تحلیلگر تکنیکال حرفهای تبدیل شوید ، آشنایی با فیبوناچی یکی از مهمترین اقداماتی است که باید انجام دهید.
پیش از آشنایی با فیبوناچی بیایید با آفرینندهی این نسبتها لئوناردو فیبوناچی،آشنا شویم. وی از معروفترین ریاضیدانان ایتالیایی است که صفحهای جدید را در بازار بورس گشوده و در روش تحلیل وضعیت بازار دگرگونیهای بسیاری به وجود آورده است.
او نسبتهایی را به جهانیان معرفی کرد که با استفاده از آنها میتوان ویژگیهای طبیعی اشیای مختلف را توضیح داد؛ به این ترتیب آشنایی با فیبوناچی به یکی از مهمترین مسئولیتهای تحلیلگران تبدیل شد.این نسبتها به احترام نام این ریاضیدان نابغه، نسبتهای فیبوناچینام گرفتند. مجموعه اعداد 0، 1، 1، 2، 3، 5، 8، 13، 21، 34، 55، 89، 144، … نسبتهای فیبوناچیرا تشکیل میدهند.
مجموعه با اعداد صفر و 1 آغاز شده و در ادامه هر عدد با عدد قبل خود جمع شده و عدد بعدی مجموعه را به وجود میآورد. از عدد 13 به بعد، با تقسیم کردن هر عدد از مجموعه به عدد بعدی خود، حاصل برابر با 0.618 میشود. برای مثال 34 تقسیم بر 55 برابر با 0.618 خواهد بود. همچنین نسبت دو عدد از این مجموعه به شکل یک در میان، برابر با 0.382 میشود؛ برای مثال حاصل تقسیم عدد 34 به 89 برابر با 0.382 میشود. به طور کلی از طریق اعداد مجموعهی فیبوناچی میتوان به نسبتهای متنوعی رسید که محاسبهی آنها بحثی بسیار مفصل و طولانی است.
معرفی لئوناردو فیبوناچی
کاربرد سطوح فیبوناچی اصلاحی و گسترشی
از مهمترین مباحث در آشنایی با فیبوناچی که تسلط بر آنها در تحلیل تکنیکال بسیار مهم است، میتوان به سطوح فیبوناچی اصلاحی و سطوح فیبوناچی گسترشی اشاره کرد. سطوح فیبوناچی اصلاحی در تحلیل تکنیکال به عنوان نواحی مقاومت و حمایت شناخته میشوند؛ بسیاری از سرمایه گذاران بر اساس تحلیل تکنیکال و با توجه به سطوح حمایت و مقاومت وضعیت بازار را سنجیده و به خرید و فروش و معاملهی سهمهای مختلف میپردازند، وارد یک معامله میشوند و یا در شرایط بحرانی تصمیم به خروج میگیرند. در واقع با آشنایی با فیبوناچی شرایط یک معامله را سنجیده و احتمال کسب سود یا زیان را محاسبه میکنند.
سطوح فیبوناچی شرایط مساعد برای انجام معاملات مختلف را مشخص میسازند. از طرف دیگر سطوح فیبوناچی گسترشی به سرمایه گذاران کمک میکند تا میزان سود حاصل از یک معاملهی بورسی را محاسبه کنند. سطوح فیبوناچی، از اصلیترین ابزاری هستند که در نرم افزارهای تحلیل تکنیکال به کار میروند. برای استفاده از این سطوح، باید نقاط سویینگ سقف و کف را در نمودار خود مشخص کنید.
کاربرد سطوح فیبوناچی اصلاحی و گسترشی
تعیین نقاط بازگشت قیمت توسط نسبتهای فیبوناچی
مزیت اصلی آشنایی با فیبوناچی در زمانی مشخص میشود که بازار دارای روند باشد. وقتی روند بازار صعودی است، معامله گران تا زمان رسیدن به سطح حمایتی به انجام معاملات بورسی و خرید یا فروش سهمهای مختلف میپردازند. در مقابل وقتی روند بازار نزولی است، باید تا قبل از رسیدن به سطح مقاومت معاملات را انجام دهید.
اما چگونه میتوان به وجود این سطوح پی برد؟ با مشخص کردن نقاط بازگشت (نقاط سویینگ کف و سقف) برای تعیین این نقاط در زمانی که روند بازار نزولی است، در نرم افزاری که برای تحلیل تکنیکال استفاده میکنید نشانگر فیبوناچی را انتخاب کرده، ماوس را روی بالاترین نقطه قرار داده و سپس آن را تا پایینترین نقطه بکشید و در این حالت ماوس را رها کنید.
در مقابل وقتی روند بازار صعودی است، باید برعکس عمل کنید و با کلیک بر روی نشانگر فیبوناچی، ماوس را روی بالاترین نقطه قرار داده و سپس آن را تا پایینترین نقطه بکشید و در این حالت ماوس را رها کنید. برای فهم بهتر موضوع، مثالهای زیر را مطالعه کنید.
• روند صعودی: در نمودار زیر که مربوط به تغییرات ارزش دلار استرالیا و آمریکا میباشد، نقاط بازگشت قیمت را مشخص میکنیم.
روند صعودی
همانطور که میبینید روند صعودی است، پس با انتخاب پایینترین نوسان یعنی 0.6955 که در 20 آوریل رخ داده، سطوح فیبوناچی را مجددا رسم کرده و ماوس را بر روی بالاترین نوسان یعنی 0.8264 در 3 ژوئن کشیدهایم.
سطوح ردگیری مجدد به صورت ۰.۷۹۵۵ (۲۳.۶٪)، ۰.۷۷۶۴ (۳۸.۲٪)، ۰.۷۶۰۹ (۵۰.۰٪)، ۰.۷۴۵۴ (۶۱.۸٪) و ۰.۷۲۶۳ (۷۶.۴٪) هستند. حال انتظار میرود که ردگیری نمودار مجددا از نوسان بالا انجام شود. در همین حین، سطوح فیبوناچی حمایتی تعیین می شود؛ چون قیمتها به حالت قبل برگشتهاند و معاملهگران انجام معاملات را مجددا در این سطح آغاز کردهاند.
پس از رخ دادن نوسان بالا، قیمتها در سطح 23.6% عقب میآیند و افت آنها تا دو هفتهی بعد ادامه پیدا میکند. میبینید که قیمتها به سطح 38.2% نیز رسیدهاند، اما بعد از آن روند صعودی ادامه یافته و نوسان بازار به بالا کشیده شده است.
به طور قطع اگر در سطح 38.2% خریدی انجام شده باشد، سودی بلند مدت نصیب خریداران خواهد شد.
روند صعودی
• روند نزولی: نمودار زیر روند تغییرات قیمت یورو و دلار آمریکا را نشان میدهد.
روند نزولی
همانطور که میبینید، روند نمودار نزولی است. پس باید بالاترین نوسان در نقطهی 1.4195 که در 26 ژانویه رخ داده را انتخاب کرده و سطوح فیبوناچی را به شکل مجدد رسم کنید.
روی نشانگر فیبوناچی کلیک کرده و آن را تا پایینترین نوسان یعنی 1.3854 که در 2 فوریه اتفاق افتاده بکشید. سطوح ردگیری مجدد به صورت ۱.۳۹۳۳ (۲۳.۶٪)، ۱.۴۰۲۳ (۵۰.۰٪)، ۱.۴۰۶۴ (۶۱.۸٪)، ۱.۴۱۱۴ (۷۶.۴٪) هستند.
انتظار میرود که ردگیری نمودار مجددا از نوسان پایین انجام شود؛ در همین حین، سطوح فیبوناچی مقاومتی تعیین میشوند و در این حالت معاملهگران معاملات فروش خود را انجام میدهند.
در ادامه تلاش بر افزایش قیمت است؛ پیش از این که به سطح 50% برسیم، روند تغییرات در زیر سطح 38.2% قرار گرفته و متوقف میشود و سپس شاهد روندی صعودی تا سطح 50% هستیم. واضح است که معاملات انجام شده در این بین کاملا پر سود هستند.
سطوح فیبوناچی همواره به عنوان نقطهی جهش قیمتها به شمار نمیروند و لزوما باید به عنوان نقاط دلخواه مد نظر قرار گیرند. در برخی مواقع آشنایی با فیبوناچی و استفاده از سطوح فیبو برای تعیین وضعیت بازار و تحلیل آن میتواند سخت و پیچیده باشد؛ به همین دلیل است که حتی بزرگترین معاملهگران و تحلیلگران متخصص و حرفهای تکنیکال نیز دچار شکست شده و ضرر میکنند. سوال اصلی این است که در چنین موقعیتی باید چگونه عمل کرد؟
روند نزولی
در زمان شکست نسبتهای فیبوناچی باید چکار کرد؟
آشنایی با فیبوناچی و استفاده از سطوح فیبو به عنوان ابزار تحلیل تکنیکال همیشه نتایج موفقیت آمیزی را به همراه نخواهد داشت و در بعضی شرایط ممکن است با شکست روبرو شوید؛ زمانی پیش میآید که سطوح حمایت و مقاومت دچار شکست میشوند.
نمودار زیر تغییرات ارزش پوند و دلار آمریکا را نمایش میدهد. چون شاهد روندی نزولی هستیم، از سطوح فیبوناچی برای تعیین مناسبترین نقطه ورود استفاده میکنیم؛ بهترین نوسان بالا و پایین برای تعیین این نقطه به ترتیب 1.5383 و 1.4799 میباشد. در ادامه روند تغییرات در سطح 50% متوقف میشود؛ در چنین موقعیتی باید قدرت مدیریت وضعیت پیش آمده را داشته باشید و از بروز ضرر بیشتر جلوگیری کنید. در نتیجه با قرارگیری نوسان پایین در زیر روند پایین، روند به شکل صعودی تغییر مییابد.
نسبتهای فیبوناچی
پس استفاده از سطوح فیبوناچی، تضمینی برای موفقیت همیشگی در انجام معاملات نیست. تغییرات قیمتها گاهی فراتر از چیزی است که بتوان آنها را به وسیله این نسبتها مشخص کرد.
وقتی قیمت به سطوح حمایت یا مقاومت میرسد، نمیتوان با قطعیت گفت که بعد از این سطوح روند صعودی آن ادامه پیدا میکند. علاوه بر آن تعیین نوسانات بالا و پایین با استفاده از فیبوناچی سخت است.
دید افراد به تغییرات بازار متفاوت است؛ در واقع نمیتوان هیچ راه حل و مسیر درستی را به طور قطعی مشخص کرد، مخصوصا وقتی بازار روند واضحی ندارد.
فیبوناچی